Σύνδεση


Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


Ευέλικτη Ζώνη

Project Ρακή

Ε΄τάξη,          Εκπ/κός : Ψυλλινάκη- Μαγούλη Κλαίρη

 

Προϊόντα του τόπου μου: Παραγωγή ρακής


Καζάνι στην Καλαμαύκα

 

PROJECT : Τοπικά προϊόντα- παραγωγή ρακής

 

     1. Θεωρητικό υπόβαθρο, προετοιμασία μέσα στη τάξη:

  • Γνωριμία με τις έννοιες ρακή, καζάνι, τρύγος, αμπέλι, ιστορία του αμπελιού, μυθολογία και αμπέλια-κρασί- ρακή, από το κρασί στη ρακή.
  • Η ρακή στη Κρήτη, στη περιοχή μας, στις διάφορες εκδηλώσεις, στη καθημερινότητά μας.
  • Συζήτηση με γεωπόνο για τις βιολογικές καλλιέργειες των αμπελιών, για τα φυτοφάρμακα, ιδιαιτέροτητες-ασθένεις των αμπελιών.
  • Χωρισμός ομάδων και ταξινόμηση των πληροφοριών.

 

2. Δραστηριότητες- Επισκέψεις:                                  

  • Επίσκεψη σε κτήμα με αμπέλια, γνωριμία με τη καλλιέργεια του αμπελιού.
  • Επίσκεψη σε παραδοσιακό ρακοκάζανο και γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής ρακής, πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη του καζανιού. Βιωματική μάθηση: Τα παιδιά εμπλέκονται στη διαδικασία (αδειάζουν τα στράφυλα, βλέπουν τους βαθμούς, τη πρωτόρακη κτλ.).
  • Δώρο ρακή από τον παραγωγό ρακής, εμφιάλωση στο σχολείο, στο μάθημα της Πληροφορικής τύπωμα ετικετών για τα μπουκαλάκια ρακής.
  • Επίσκεψη σε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα ? μέσα σε αυτά και ρακή-συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη μαγαζιού.
  • Επίσκεψη σε ρακάδικο, συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, γνωριμία με τα μεζεδάκια της ρακής.
  • Ζωγραφιές, κολλάζ με φωτογραφίες από την παραγωγή ρακής,μαντινάδες με τη λέξη ρακή.      

 

                                                

                             

Project Ψωμί

Ε΄τάξη,          Εκπ/κός : Ψυλλινάκη- Μαγούλη Κλαίρη

 

PROJECT : ΤΟ ΨΩΜΙ

 

alt


1) Θεωρητικό υπόβαθρο, προετοιμασία μέσα στη τάξη:

  • Χωρισμός σε ομάδες και συλλογή πληροφοριών και εικόνων.
  • Γνωριμία με το σιτάρι και την καλλιέργειά του.
  • Εργαλεία για την καλλιέργεια του σιταριού
  • Όργωμα , σπορά, θερισμός, αλώνισμα.
  • Το ψήσιμο του ψωμιού
  • Σχετικές δοξασίες
  • Ιστορία του ψωμιού κατά την αρχαιότητα.
  • Παρασκευή ψωμιού παλιά και τώρα- παραδοσιακή και σύγχρονη αρτοποιϊα
  • Ψωμί και θρησκεία.
  • Ψωμί και διατροφή- Διατροφική αξία του ψωμιού.
  • Βιολογικό ψωμί

2)  Δραστηριότητες- Επισκέψεις:

  • Ψωμί και διαφήμιση- Τα παιδιά συγκεντρώνουν διαφημίσεις από περιοδικά- εφημερίδες, τηλεόραση.
  • Ζωγραφιές με θέμα : Σπορά, όργωμα, θερισμός, αλεύρι, ψήσιμο ψωμιού, Μύλοι.
  • Κολλάζ: 1) Με ζυμαρικά- ανάγλυφες εικόνες με χωράφια με στάρι.                                             2)Ταμπλό με θέμα : « Από το στάρι στο ψωμί»
  • Συγγραφή ποιημάτων.
  • Συλλογή παροιμιών με τη λέξη ψωμί.
  • Επικοινωνία με εταιρείες για πληροφορίες σχετικές με το ψωμί και να αποστείλουν υλικό ενημερωτικό.
  • Αναζήτηση υλικού στο διαδίκτυο.
  • Τα παιδιά στη τάξη να πλάσουν ψωμί.
  • Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς.Συνέντευξη από φούρναρη.
  • Επίσκεψη στην εκκλησία της ενορίας για τη θέση του ψωμιού εκεί.
  • Συζήτηση ? ερωτήσεις με διατροφολόγο για την αξία του ψωμιού στη διατροφή μας