Σύνδεση


Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ

 

Αφορμή για όσα θα διαβάσετε παρακάτω, τα οποία αποτελούν 100% δημιούργημα των παιδιών, στάθηκαν οι απόψεις του Αριστοτέλη περί φιλίας, όπως τις διατύπωσε ο ίδιος στο παρακάτω απόσπασμα, και το οποίο σχολιάσαμε εκτενώς και τοποθετηθήκαμε πάνω σ’ αυτό μέσα στην τάξη…

 

 

"Η φιλία είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Αυτό το συναίσθημα είναι εκείνο, που για να υπάρχει σε δύο ζωές, πρέπει να έχεις τον άλλο πιο ψηλά από εσένα. Αληθινή φιλία δεν είναι αυτή που θεωρείς κάποιον φίλο σου επειδή είναι πλούσιος ή έχει κάτι παραπάνω από εσένα. Αντιθέτως, αληθινή φιλία είναι όταν νιώθεις, όταν νοιάζεσαι εκείνον που αποκαλείς « φίλο» . Επίσης, πρέπει με εκείνον που έχεις για φίλο, ο ένας να έχει πάρει μισή απ’ την καρδιά του άλλου, νιώθοντας τον έτσι σαν αδελφό σου. Για να βρεθεί το χάρισμα αυτό πρέπει να περάσεις από πολλές δυσκολίες.

Τώρα, όμως, θα σας διηγηθώ τι πρέπει να υπάρχει σε μία φιλία και το τι είναι ο αληθινός φίλος. Στη ζωή μπορεί να βρεις διαφορετικούς ανθρώπους. Θα βρεις κάποιους που μπορεί να σε κοροϊδεύουν γιατί δεν είσαι σαν αυτούς. Αλλά εκείνος που θα σου πει « ακόμη κι αν είσαι διαφορετικός εγώ σε θέλω σαν φίλο μου»δημιουργεί τη φιλία. Αυτό που μπορεί να ενώσει δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, βίαια ή εύκολα, αλλά με πολλά εμπόδια, είναι αυτό το συναίσθημα που λέγεται φιλία.

Έξω στην κοινωνία θα βρεθείς με πολλούς ανθρώπους. Λίγοι θα είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν στις αρετές αλλά και στις δυσκολίες της ζωής. Εκείνος είναι ο « ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣ». Τον αληθινό φίλο τον επιλέγεις εσύ, χωρίς να στον επιλέξουν οι άλλοι. Βρίσκεται πάντα κοντά σου κι ας είναι μακριά σου. Σε αυτόν μπορείς να ανοίξεις την καρδιά σου για να ακούσει τα μυστικά σου. Ακόμη, σε βοηθούν να αποδεχτείς τον εαυτό σου όταν κάνεις κάποιο λάθος που σε φέρνει σε κακά μονοπάτια, και ακόμα σε στηρίζουν έτσι ώστε να μπορέσεις να γίνεις καλύτερος.

Εγώ πιστεύω ότι την πιο δυνατή φιλία την κάνει η διαφορετικότητα και χάρις σε αυτήν υπάρχει στην ζωή ο φίλος – αδελφός."

Συντάκτης: Ν. Κ

 

 

 

Η φιλία είναι το παν

"H φιλία είναι μία λέξη που περιλαμβάνει πολλά και έντονα συναισθήματα αγάπης, εμπιστοσύνης και υποστήριξης.

Η φιλία είναι εντελώς απαραίτητη για τη ζωή διότι έχεις κάποιον να ανοιχτείς, να σε βοηθήσει σε οποιοδήποτε πρόβλημα και αν έχεις. Αυτός λέγεται « φίλος» !

Ένας αληθινός φίλος πρέπει να μας εμψυχώνει, να μας έχει εμπιστοσύνη, να μας λέει ότι κάνουμε λάθος, να είναι παρόντας στις δύσκολες αλλά και στις εύκολες καταστάσεις μας, να μας συγχωρεί και να μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι!

Εγώ θεωρώ ότι η φιλία είναι το πάν για τον άνθρωπο και ότι χωρίς φίλους δεν μπορούμε να ζήσουμε!!!"

Συντάκτης: Α.Π

 

Τα χαρακτηριστικά της φιλίας

"Στο παρακάτω άρθρο θα διαβάσουμε για την φιλία που είναι ένα σημαντικό θέμα.

Η φιλία για τους ανθρώπους είναι ένα μεγάλο πράγμα, η φιλία είναι η ζωή, είναι κάτι όμορφο. Η φιλία χρειάζεται πάντα και παντού.

Ένας αληθινός φίλος θα πρέπει να σας βοηθάει, να σας κάνει χαρούμενους όταν είστε λυπημένοι, να σας επισημαίνει τα λάθη σας όταν δεν είστε καλοί κάπου και όχι μόνο τα θετικά γιατί τότε ο φίλος σας θα μοιάζει σαν να σας έκανε κάτι κακό.

Τα συναισθήματα είναι πολλές και οι σκέψεις είναι ότι όλοι χρειάζονται ένα φίλο."

Συντάκτρια: Ε.Μ

 

Οι πραγματικοί φίλοι

"Ας πούμε τώρα για την φιλία… πρέπει να την έχει στη ζωή του κάθε είδος ανθρώπου, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κατάθλιψη, όχι μία απλή κατάθλιψη, αλλά πολύ σοβαρή. Είναι λες και πέφτεις σε ένα σκοτεινό τούνελ που δεν τελειώνει ποτέ!...

Ο φίλος πρέπει να είναι υποστηρικτικός στα δύσκολα και, όταν εσύ είσαι « μέτριος» σε κάτι, να σου λέει να προσπαθήσεις καλύτερη την άλλη φορά. Πρέπει να είναι καλόψυχος και καλόκαρδος, να σε βοηθάει γενικά αν έχεις χτυπήσει ή έχεις κάτι ψυχικά. Τέλος, πρέπει να λειτουργεί εμψυχωτικά."

Συντάκτρια: Κ. Χ

 

« Μία ψυχή δύο σώματα»

"Όλοι έχουμε ανθρώπους γύρω μας, αλλά πώς ξέρουμε ποιος είναι αληθινός φίλος στη ζωή;

Όταν έχεις ένα φίλο νιώθεις ασφαλής. Είναι λογικό γιατί ακόμα και στα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος ήθελε κάποιον κοντά του για να προστατεύεται με μορφή ζώου ή ανθρώπου. Τι γίνεται, όμως, όταν ένας φίλος μας ενδιαφέρεται πολύ για εμάς; Τότε είναι που μπορούμε να θεμελιώσουμε μία αληθινή φιλία.

Αληθινοί φίλοι είναι μόνο αυτοί που μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια, χαρά, αλλά και το συναίσθημα της θέλησης να γίνουμε καλύτεροι. Ο φίλος που σου λεει συνέχεια φράσεις σαν: « Είσαι τέλειος», « Είσαι κούκλα», « Είσαι ο καλύτερος» ακόμα κι αν είναι ψέματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ! Κάποιοι μας κάνουν φίλους μόνο και μόνο γιατί είμαστε…. έξυπνοι, όμορφοι, γρήγοροι κ.α Ο φίλος που σε αγαπάει σου λέει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά.

Αληθινός φίλος είναι αυτός που βάζει τον εαυτό σου πάνω από το δικό του."

Συντάκτρια: Κ.Χ

 

 

« Η φιλία είναι ζωή»

λοι οι άνθρωποι έχουν φίλους γιατί ο άνθρωπος έχει την ανάγκη για ένα στήριγμα που θα τον συνοδεύει για μια ζωή, και το οποίο θα είναι ο φίλος του.

Το να έχεις ένα φίλο δεν είναι κακό γιατί σε αυτόν θα εμπιστευτείς  τα μυστικά σου, γιατί εσύ θα ξέρεις ότι δεν θα τα πει σε κανέναν. Ένας φίλος θα σου σταθεί στα δύσκολα. Ένας φίλος θα είναι εκεί όταν το χρειάζεσαι.

Οι φίλοι σου προσφέρουν ασφάλεια, βοήθεια, αλληλεγγύη και αδελφικότητα. Οι στιγμές που θα ζήσετε μαζί θα είναι πολλές και διάφορες, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε φίλους.

Φίλος σημαίνει αγάπη, φίλος σημαίνει ζωή. Η φιλία κάτι το δυνατό που ,αν είναι γερή, θα κρατήσει για πάντα.

Όπως λέει και ο Αριστοτέλης, είναι μια κινητήρια δύναμη που σε βοηθάει να συνεχίσεις για ένα καλύτερο αύριο."

Συντάκτης: Σ.Π