Σύνδεση


Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


Project Ρακή

Ε΄τάξη,          Εκπ/κός : Ψυλλινάκη- Μαγούλη Κλαίρη

Προϊόντα του τόπου μου: Παραγωγή ρακής

 

 

PROJECT : Τοπικά προϊόντα- παραγωγή ρακής


1. Θεωρητικό υπόβαθρο, προετοιμασία μέσα στη τάξη:

  • Γνωριμία με τις έννοιες ρακή, καζάνι, τρύγος, αμπέλι, ιστορία του αμπελιού, μυθολογία και αμπέλια-κρασί- ρακή, από το κρασί στη ρακή.
  • Η ρακή στη Κρήτη, στη περιοχή μας, στις διάφορες εκδηλώσεις, στη καθημερινότητά μας.
  • Συζήτηση με γεωπόνο για τις βιολογικές καλλιέργειες των αμπελιών, για τα φυτοφάρμακα, ιδιαιτέροτητες-ασθένεις των αμπελιών.
  • Χωρισμός ομάδων και ταξινόμηση των πληροφοριών.

 

2. Δραστηριότητες- Επισκέψεις:

  • Επίσκεψη σε κτήμα με αμπέλια, γνωριμία με τη καλλιέργεια του αμπελιού.
  • Επίσκεψη σε παραδοσιακό ρακοκάζανο και γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής ρακής, πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη του καζανιού. Βιωματική μάθηση: Τα παιδιά εμπλέκονται στη διαδικασία (αδειάζουν τα στράφυλα, βλέπουν τους βαθμούς, τη πρωτόρακη κτλ.).
  • Δώρο ρακή από τον παραγωγό ρακής, εμφιάλωση στο σχολείο, στο μάθημα της Πληροφορικής τύπωμα ετικετών για τα μπουκαλάκια ρακής.
  • Επίσκεψη σε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα ? μέσα σε αυτά και ρακή-συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη μαγαζιού.
  • Επίσκεψη σε ρακάδικο, συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, γνωριμία με τα μεζεδάκια της ρακής.
  • Ζωγραφιές, κολλάζ με φωτογραφίες από την παραγωγή ρακής,μαντινάδες με τη λέξη ρακή.