Σύνδεση


Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


Inspiring Science Education

Συνταξιδεύοντας με ένα πρωτόνιο στη λεωφόρο της ενέργειας

Το σχολείο μας μέσω του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων "Συνταξιδεύοντας με ένα πρωτόνιο στη λεωφόρο της ενέργειας" που υλοποιείται από τους μαθητές του ΣΤ1 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο Inspiring Science Education.

 

http://www.inspiring-science-education.net

 

Το Ευρωπαϊκό Έργο Inspiring Science Education έχει ως στόχο την παροχή κατάλληλων εργαλείων έτσι ώστε η εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες να γίνει πιο ελκυστική, με περισσότερη φαντασία και περισσότερο διασκεδαστική για τους μαθητές.

 

     

 

Ο στόχος του προγράμματος δραστηριοτήτων "Συνταξιδεύοντας με ένα πρωτόνιο στη λεωφόρο της ενέργειας" είναι να κατανοήσουν η μαθητές την παγκοσμιότητα των πηγών ενέργειας και να έρθουν σε επαφή με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των διαφόρων μορφών ενέργειας με κριτήριο την επίδραση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. 

 

Μπορεί να χωριστεί σε τρεις θεματικές. 

 

Η πρώτη θεματική αφορά στην κατανόηση των πηγών ενέργειας και στη διερεύνηση της χρήσης τους.  Επίσης, στην ανακάλυψη τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς να επηρεάζονται οι συνθήκες διαβίωσης.

 

Η δεύτερη θεματική αφορά στην κατανόηση της δομής της ύλης και στον προβληματισμό για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας μέσα από τη διερεύνηση των πειραμάτων στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN.

 

Η τρίτη θεματική αφορά στη χρησιμοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν στις δύο προηγούμενες θεματικές για τη δημιουργία ενός παιχνιδιού για ηλεκτρονικού υπολογιστή με θέμα το ταξίδι ενός πρωτονίου στον επιταχυντή σωματιδίων του CERN.

 

 

   

Η δομή της ύλης

Οι μαθητές του ΣΤ1 ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη λεωφόρο της ενέργειας αρχικά αναζητώντας τη δομή της ύλης. 

 

 

Παίζοντας με τα μοντέλα ατόμων και μορίων

Η αναζήτηση μας στη δομή της ύλης συνεχίστηκε με στην αίθουσα καλλιτεχνικών του σχολείου  παίζοντας με τα χρώματα και τις πλαστελίνες για να φτιάξουμε μοντέλα ατόμων και μορίων.

 

MODELS1  MODELS2 
 MODELS3  MODELS4
 MODELS5  MODELS6

Στο σύμπαν του CERN

Μέσα από το ντοκιμαντέρ της ΝΕΡΙΤ "Στο σύμπαν του CERN" οι μαθητές του ΣΤ1 ταξίδεψαν στο σύμπαν του Cern, στο μεγαλύτερο κέντρο πειραματικών ερευνών του κόσμου και άκουσαν τις απόψεις των  επιστημόνων των μεγάλων ανακαλύψεων.

Μπορείτε να δείτε και πάλι το ντοκιμαντερ εδώ.

cern universe1  cern universe2 
 cern universe3  cern universe4

Μορφές Ενέργειας

Στο πρότζεκτ αυτό κάθε ομάδα ασχολήθηκε με 1 ή 2 μορφές ενέργειας και δημιούργησε την αντίστοιχη παρουσίαση.