Σύνδεση


Πρόσφατες Δημοσιεύσεις


Kids@Cern

Ένα μήνυμα από τους επιστήμονες του CERN

 

Επιστρέφοντας απο τις διακοπές, ένα νέο μήνυμα περίμενε τους μαθητές του ΣΤ1 από τους επιστήμονες του CERN.

 

Μια καινούρια αποστολή πριν μιλήσουμε ξανά μαζί τους!! 

 

 

 

 

embed video plugin powered by Union Development

Kids@Cern - Η πρώτη μας αποστολή

   

Τίτλος Αποστολής

 

Ένα ταξίδι στα μεγέθη της Φύσης

 

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από αντικείμενα. Αντικείμενα μικρά ή μεγάλα, ελαφριά ή βαριά, κρύα ή ζεστά, σταθερά ή κινούμενα. Πολλά από τα αντικείμενα γύρω μας μπορούμε να τα δούμε με τα μάτια μας, να τα ακούσουμε, να τα αγγίξουμε, να τα μυρίσουμε και ίσως να τα γευτούμε. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα αντικείμενα που μπορούμε για παράδειγμα να μυρίσουμε αλλά δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Όπως επίσης υπάρχουν, πάρα πολλά που δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας.

 

Η Φυσική είναι η επιστήμη που προσπαθεί να καταλάβει από τί αποτελούνται και πώς συμπεριφέρονται τα πάντα! Για να το καταφέρουν αυτό, οι επιστήμονες μετράνε φυσικά μεγέθη, όπως το μήκος, η μάζα, η θερμοκρασία και ο χρόνος. Κάθε ένα από αυτά τα φυσικά μεγέθη έχει και την αντίστοιχη μονάδα μέτρησής του που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, το μέτρο, το κιλό, οι βαθμοί Κελσίου και το δευτερόλεπτο είναι μονάδες μέτρησης του μήκους, της μάζας, της θερμοκρασίας και του χρόνου αντίστοιχα.

 

Έτσι λοιπόν, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να μετρήσουν με ακρίβεια την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Έχουν επίσης καταφέρει να μετρήσουν τη μάζα της Γης και τη θερμοκρασία του Ήλιου. Έχουν ακόμα καταφέρει να υπολογίσουν πόσα δευτερόλεπτα κάνει το φως που εκπέμπει ο Ήλιος να φτάσει στη Γη.  

 

Περιγραφή Αποστολής

Χωριστείτε σε 4 ομάδες. Μία ομάδα για κάθε φυσικό μέγεθος. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτη ομάδα: Μήκος

  • Δεύτερη ομάδα: Μάζα

  • Τρίτη ομάδα: Θερμοκρασία

  • Τέταρτη ομάδα: Χρόνος

 
 

 

 

Η κάθε ομάδα θα ετοιμάσει μια παρουσίαση στην οποία θα καταγράφει αντικείμενα (ή και φαινόμενα) και τα οποία θα ταξινομεί από το μικρότερο στο μεγαλύτερο για κάθε κατηγορία φυσικού μεγέθους χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη μονάδα μέτρησης. Οι παρουσιάσεις σας μπορεί να είναι κολλάζ, αφίσες ή τρισδιάστατες κατασκευές.

 

Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε φυσικά αντικείμενα, σώματα ή φαινόμενα που να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, π.χ. ένα μυρμήγκι με έναν πλανήτη. Μιλήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλας σας και ψάξτε για χρήσιμο υλικό στο Internet.

 

Όλες οι ομάδες έχουν μία εβδομάδα να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους από την ήμερα της επικοινωνίας του βίντεο (ή αυτού του κειμένου).

 

Καλή επιτυχία!

Η ομάδα των επιστημόνων του  CERN

Χρήσιμο Υλικό - Μέτρηση φυσικών μεγεθών

Μονάδες μέτρησης μήκους:

 

Μονάδες Μέτρησης Χρόνου:

 

 

Μετρώ το βάρος:

 

 

 

embed video plugin powered by Union Development

Kids@Cern - Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε!!

Μετά από δύο εβδομάδες συνεργατικής δουλειάς η αποστολή μας ολοκληρώθηκε.  Οι 4 ομάδες (8 υποομάδες) έψαξαν στα βιβλία της βιβλιοθήκης, ξετίναξαν το Google, ζωγράφισαν, έφτιαξαν παρουσιάσεις και βίντεο.  

 

IMG 20150429 110027  IMG 20150429 110155 
 IMG 20150429 110032  IMG 20150430 121355
 IMG 20150430 121403  IMG 20150519 112258
 IMG 20150519 112318  IMG 20150505 112932

 

Στις παρουσιάσεις ασχοληθήκαμε με τις μονάδες και τα όργανα μέτρησης των φυσικών μεγεθών.

 

 

 

 

 


Το βίντεο μας ειναι ενα ταξίδι στα μεγέθη της φύσης.

 

 

 


Kids@Cern - Ένα ταξίδι στα μεγέθη της φύσης με τους επιστήμονες του CERN

Την Παρασκευή 29/5/2015 για άλλη μια φορά είχαμε οδηγούς στο ταξίδι μας στον κόσμο της Φυσικής τους επιστήμονες του CERN.  Και μερικούς ακόμη φοβερούς συνεπιβάτες.  Τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά.  Παρουσιάσαμε τις εργασίες που υλοποιήσαμε για την αποστολή "Ένα ταξίδι στα μεγέθη της φύσης", ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε και λύσαμε τις απορίες μας.  

 

cern virtual visit b9

 

Ήταν ένα ακόμη όμορφο ταξίδι και ευχαριστούμε πολύ τους επιστήμονες του CERN κ. Άγγελο Αλεξόπουλο, κα Μάχη Τσίρου, κ. Χρήστο Λαζαρίδη, κ. Αντώνη Παπανέστη και κα Μαργαρίτα Χρυσογέλου που με μεράκι και αγάπη μας βοηθούν να γνωρίσουμε τη Φυσική.

 

 

 

 cern virtual visit9 cern virtual visit114  cern virtual visit14  cern virtual visit7 
 cern virtual visit2  cern virtual visit1  cern virtual visit b1  cern virtual visit b2
 cern virtual visit b3  cern virtual visit b7  cern virtual visit b5  cern virtual visit b6

 

 

 cern2video